i ,

Hvilket boliglån skal man vælge i [year]?

boliglån

At få sit eget hus er en stor investering – nok den største ting de fleste af os kommer til at købe. Da det er de færreste, som kan betale deres nye bolig kontant, er det en vigtig opgave at finde det helt rigtige lån. Som regel er det et lån med 30 års løbetid, så det er virkelig noget, som har stor betydning for ens økonomi.

Boliglån er som regel et kontantlån eller et Realkreditlån. Du kan låne penge til hus mange steder i dag bl.a. i kreditforeningerne så som BRF Kredit, Nykredit og Realkredit Danmark, men også bankerne låner penge ud til fast ejendom. Hvis du tænker på at købe ejerbolig, er det en god ide at få et møde med din bankrådgiver, da der er utrolig mange forskellige realkreditlån.

Forhåndsgodkendelse

Inden du går ud og forelsker dig i skønne slotte eller store herregårde, er det bedst at finde ud af hvilke huse, du har råd til. Først og fremmest afhænger det jo af din indtjening, men også hvor du gerne vil bo. Du får selvfølgelig meget mere hus for dine penge mange steder i provinsen end i hovedstadsområdet.

Der findes skemaer på nogle bankers hjemmesider bl.a. Nordea, hvor du nemt kan få en fornemmelse af hvilket prisleje, du kan vælge. Du skal bruge tallene på dine indtægter, faste udgifter minus nuværende husleje, hvilket rådighedsbeløb, du vil have, samt hvor meget du kan give i udbetaling. Derefter bliver du bedt om at vælge den kommune, du vil bo i.

Tag disse tal med ned i din bank eller kreditforening og få en forhåndsgodkendelse til et lån.

Hvilket lån skal man vælge?

Et fast forrentet lån er enkelt at forstå, og ydelsen ændrer sig ikke i alle de 30 år, det kan tage at få sin bolig betalt. I årenes løb ejer man flere og flere mursten, rør og fliser. Til gengæld for denne sikkerhed betaler man en højere rente, i hvert fald lige når man optager lånet. Men hvis renten stiger i årenes løb, kan det være en rigtig god ide, at holde sig til det sikre.

Man kan også vælge rentetilpasnings lån, hvor renten bliver reguleret efter f.eks. 1 år, 3 år eller 5 år, de såkaldte F1 – F3 osv. lån. Her får man en lav ydelse i starten, men ulempen kan være at renten stiger og så skal man have råd til at betale den måske meget større ydelse.

Afdragsfrihed i 10 år er en mulighed. Det er umiddelbart det dyreste lån, men hvis du kan bruge afdragsfriheden til at komme af med dyrere lån eller bruge pengene til pensionsopsparing, kan det være en fordel.

Man kan belåne sin ejerbolig op til 80% i realkreditinstitutter, resten skal man selv kunne betale eller låne i sin bank. Renten på et banklån til udbetaling vil typisk være højere end selve realkreditlånet, så her vil det kunne betale sig at bruge afdragsfriheden til at betale banklånet med.

billån

Hvad er et billån?

hurtige penge

Sådan får du hurtige penge mellem hænderne